×
×

Mytedræber: Den ”kolde tyrker” virker ikke

Lungeforeningen markerer World No Tobacco Day ved at sætte fokus på myter ved rygestop.

Den seneste undersøgelse af danskernes rygevaner viser, at antallet af rygere ikke er faldet siden 2011. Undersøgelsen viser også, at ca. 77 procent af dem, der ryger dagligt, har forsøgt at stoppe én eller flere gange.

Lungeforeningen mener ikke, at danskere, der ønsker et rygestop, ved nok om den hjælp, de kan få.   

Ifølge den årlige undersøgelse af danskernes rygevaner foretaget af Hjerteforeningen, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen er antallet af rygere stagneret.

Andre undersøgelser viser, at rygning desværre er stigende hos den yngre population.

En skræmmende udvikling, der strider mod regeringens målsætning om en Røgfri Fremtid 2030.

I anledning af WHOs årlige markering af kampen mod tobak, World No Tobacco Day 31. maj, fortæller organisationen, at tobakken på verdensplan årligt dræber 7 millioner mennesker. Det er flere, end vi er mennesker i Danmark.

Rygning forårsager i Danmark knap 14.000 dødsfald årligt, hvilket er svarende til 25 procent af alle dødsfald i landet.

- Det viser på det kraftigste, at vi ikke bare skal lade stå til, hvis vi vil forebygge sygdomme, lidelser og for tidlig død. Afhængighed er ikke en spøg og da slet ikke, når det er et produkt, der tager livet af 50 procent af dens brugere, siger Mathias Vestergaard Nielsen, som er projektleder i Lungeforeningen.

 

Motivationen er der

Ifølge Jens Søndergaard, der er professor i almen medicin på Syddansk Universitet, er det ikke motivationen til rygestoppet, der mangler.

- At 77 procent af dem der ryger dagligt har forsøgt at stoppe én eller flere gange, viser tydeligt at det ikke er motivationen, det skorter på. Men måske har vi udviklet en kollektiv misforståelse omkring at de rygere, der fortsat ryger, ikke kan eller ønsker at stoppe med at ryge, siger han.

Det tilslutter Mathias Vestergaard Nielsen sig.

- Vi må aldrig glemme at tilbyde hjælp til de voksne rygere, som føler sig låst fast i en afhængighed, de har svært ved at slippe ud af. Og vi ved heldigvis godt, hvad der virker, siger han.

 
Du er ikke en fiasko!

Ifølge Sundhedsstyrelsen har du størst chance for at blive røgfri, hvis du får professionel hjælp til at stoppe med at ryge.

Mellem 20 og 30 procent bliver røgfri, hvis de får hjælp i forbindelse med deres rygestop. Derimod har kun 4 procent succes med deres rygestop, hvis de ikke modtager nogen form for hjælp. Myten om, at alle bare kan klare rygestoppet uden hjælpemidler, dvs. med den såkaldte "kolde tyrker", holder altså ikke.

- Forskningen om rygestop tegner et billede af, at det, der virker, er en kombination af rygestopmedicin og rådgivning, siger Mathias Vestergaard Nielsen.

I Lungeforeningen mener man derfor, at der bør skrues op for oplysning om rygestoptilbud - men ikke gennem landsdækkende kampagner.

I stedet anbefaler foreningen, at regioner, kommuner og praktiserende læger systematisk henviser til nationale og kommunale tilbud om hjælp til rygestop.

- Mange tror stadig, at de selv er en fiasko, hvis de ikke lykkes med rygestoppet første gang, fordi de tror, de kan klare det uden hjælpemidler. Og hvis ingen spørger dem, om de har brug for hjælp, så finder de måske aldrig selv frem til den. Men der ER hjælp at få fx med de nationale tilbud som fx Stoplinien, E-kvit og XHALE. Brug dem. I mange kommuner kan du også få hjælp med tilskud til rygestopmedicin. Og du kan også spørge om hjælp, når du er hos lægen, understreger han.

Forskning viser, at chancen for at blive røgfri er op til 5 gange større, hvis man får hjælp til sit rygestop.

 

Hjælp til rygestop

Få hjælp hos stoplinien.dk, ekvit.dk og xhale.dk
Spørg i kommunens sundhedscenter
Tal med din praktiserende læge

 

Læs mere

Rygning og tobaksforurenet luft
Syv gode råd til rygestop
Ring til Lungeforeningens rådgivning