×
×

World No Tobacco Day 2019

Fredag 31. maj 2019 er det World No Tobacco Day. En international mærkedag, som verdenssundhedsorganisationen WHO står bag. Lungeforeningen glæder sig over, at fokus på dagen i år er "tobacco and lung health" (tobak og lungesundhed). 

Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge i Danmark, og for første gang i 20 år er andelen af danskere, der ryger, steget. I dag ryger 23 procent af den voksne befolkning. Det er en stigning siden 2016, hvor 21 procent røg. Det viser tal fra den årlige undersøgelse af danskernes rygevaner fra Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen.

- Vi ved, at rygning har fatale konsekvenser, både menneskeligt og for vores samfund, og der skal flere indsatser til for at vende den triste udvikling: Markant højere tobakspriser, miljøer uden røg og tobakken skal gemmes væk, så den ikke frister. I Lungeforeningen ved vi også, at det virker, når personer, der ryger, indgår aftaler om rygestop i de helt nære relationer mellem ægtefæller, kollegaer og venner. Chancen for at blive røgfri er også op til fem gange større, hvis man får professionel hjælp i forbindelse med sit rygestop, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Læs artiklen Flere danskere ryger 


Særligt fokus på erhvervsskoler
Lungeforeningen sætter  sammen med 3F fokus på lungesundhed på erhvervsskoler i hele Danmark. Kombinationen af forurenet luft på arbejdet og skadelige partikler fra tobak, skader lungerne. Nogle brancher er mere udsatte for den farlige cocktaileffekt i arbejdsmiljøet – det gælder for eksempel transport-, reparations- og bygge- samt anlægsbrancherne.
Derudover viser nylige opgørelser fra 2018, at 37 % af erhvervsskoleeleverne ryger. 

Projekt Friske Lunger i Arbejde fokuserer derfor på lungesundhed på erhvervsskoler med fagretningen teknologi, byggeri og transport. Formålet er at øge opmærksomheden på lungesundhed og sikre flere gode og sunde leveår – både i og efter arbejdslivet. 

-  Erhvervskoleelever er meget udsatte for både støv og sundhedsskadelige partikler. Og mange ryger også samtidig. Det er en livsfarlig cocktail. Vi glæder os over samarbejdet med 3F, for der er brug for, at vi er flere kræfter, der arbejder for at forbedre lungesundheden blandt erhvervsskoleelever, siger projektleder i Lungeforeningen, Mathilde Holm Hvidt. 

Se videoen øverst med 54 årige Jan, som siden han var 16 år har arbejdet i smedefaget. Kombinationen af partikler og tobaksrygning gjorde, at han har udviklet den kroniske lungesygdom KOL.

Læs mere om Friske lunger i arbejde på 3Fs hjemmeside. 

Læs mere om World No Tobacco Day på WHOs hjemmeside.