×
×

Behandling af KOL hjemme i stuen

Op mod 100.000 borgere med KOL og type 2-diabetes skal i fremtiden ikke på sygehus for at blive behandlet eller tjekket for deres sygdom.

I stedet skal de hjælpes i deres eget hjem eller f.eks. i et lokalt sundhedshus.

Det er konsekvensen af regeringens ønske om at flytte opgaver ud fra sygehusene og opbygge et nyt og mere kvalificeret sundhedstilbud tæt på borgerne.

- Vi er nødt til at sige det klart: Der er markante forandringer på vej i sundhedsvæsenet. Mange flere patienter skal behandles uden for sygehusene – dels fordi de får et bedre tilbud på den måde, dels fordi de nye supersygehuse ikke har kapacitet til dem,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Jyllandsposten.

De 100.000 borgere, som skal behandles lokalt, udgør ca. en fjerdedel af patienter med de brede folkesygdomme KOL og type 2-diabetes, som i dag behandles på hospital.

Udflytningen alene for de to sygdomme indebærer samtidig, at udgifter for 4 mia. kr. løftes ud af sygehusene.

 

Lungeforeningen: Det vil patienterne gerne

Erfaringer fra Lungeforeningen viser, at mennesker med KOL gerne vil behandles hjemme. Men der er en hårfin balance.

- Vi har allerede set gode eksempler på, at udekørende sygeplejersker behandler patienter i eget hjem og via telemedicin. Men der er stor forskel i sværhedsgraden inden for KOL og de patienter, som er allermest syge og svage, skal naturligvis fortsat kunne tilses af en speciallæge på sygehuset, siger Anne Brandt, som er direktør i Lungeforeningen.


Samtidigt har Lungeforeningen store forventninger til meldingen fra sundhedsministeren om, at tilbud til kronisk lungesyge patienter bliver bedre.

- Vi afventer fortsat på en konkret videreførelse af regeringens lungesatsning, men glæder os over, at regeringen nu tager et skridt i retning af det nære sundhedsvæsen. Det vil bestemt være til gavn for mange lungepatienter, siger Anne Brandt.


Læs også

Bedre styr på KOL-indlæggelser
Lungesatsningen: Lungesygdomme skal opdages tidligere