Leddegigt og lungefibrose genetisk forbundet | Lungeforeningen
×
×

Leddegigt og lungefibrose genetisk forbundet

Printer-friendly version

Medicinsktidsskrift.dk:

Der er en genetisk forbindelse mellem leddegigt-associeret interstitiel lungesygdom og idiopatisk lungefibrose (IPF).

Det viser en ny undersøgelse fra et internationalt forskerhold fra University of Colorado School of Medicine. Undersøgelsen er netop offentliggjort i New England Journal of Medicine.

Forskerne bag studiet fandt ud af, at en specifik genetisk egenskab, kendt som MUC5B-promotorvarianten rs35705950, resulterer i en markant forøgelse af produktionen af slim i lungen og er den stærkeste genetiske risikofaktor for idiopatisk lungefibrose, også er den stærkeste risikofaktor for leddegigt-associeret interstitiel lungesygdom.

- Disse resultater vil gøre det muligt for os at identificere patienter med leddegigt, der er i risiko for lungefibrose og udarbejde interventioner, siger dr. David Schwartz, der er formand for medicinafdelingen på CU School of Medicine, siger dr. Joyce Lee, der er lektor i afdelingen for medicin.


Fakta om lungefibrose

IPF er den mest sete type lungefibrose. Idiopatisk betyder, at man ikke kender årsagen til sygdommen. Når man har IPF, sker der en stigende dannelse af arvæv i lungerne, uden at der forudgående har været betændelse i lungerne først. Mængden af arvæv bliver større med tiden og forsvinder ikke igen. Der dannes arvæv, og det raske lungevæv nedbrydes, så iltoptagelsen til kroppen tilsvarende nedsættes. Prognosen for sygdommen er dårligere end for andre typer af lungefibrose.

Få mere viden om lungefibrose

Download rapporten "Det usikre liv med IPF - Idiopatisk Lungefibrose", hvor IPF-patienter bl.a. sætter ord på sygdommens betydning for hverdagslivet.