×
×

Hvordan kan jeg være blevet smittet med Pseudomonas?

Spørgsmål

Jeg har pådraget mig en lungesygdom med det specielle navn Pseudomonas. Jeg er i behandling, og lever fint med sygdommen, som jeg forstår på lægerne aldrig helt forsvinder. Men jeg undrer mig over, hvordan jeg kan være blevet smittet? Kan det være sket på samme måde, som når man får for eksempel corona eller influenza? Eller kan det være sket i naturen - for eksempel i forbindelse med vinterbadning, en skovtur eller havearbejde?

Svar

SVAR: Jens Ulrik Stæhr Jensen, professor i Lungemedicin ved Københavns Universitet og Herlev-Gentofte Hospital

Tak for dine spørgsmål. Jeg har ikke kunnet finde nogen litteratur, der kan begrunde, at man skulle være i særlig risiko for denne lungeinfektion ved vinterbadning, eller for så vidt ved havbadning om sommeren. Men Pseudomonas findes overalt i vandige miljøer og alle mennesker udsættes for bakterien fra tid til anden. Det smitter altså fra naturen til mennesker.

For at få en lungeinfektion med denne bakterie, vil det normalt forudsætte, at man har en anden lungesygdom i forvejen, at man har en immundefekt eller får medicin, der dæmper immunforsvaret.

Jeg kan berolige med, at det ikke er helt korrekt, når lægen har sagt, at man ikke kan gøre noget ved infektionen. Det kan man godt. Der findes behandlinger, og vi har heldigvis gode resultater, der viser, at der helt bestemt er patienter, der slipper af med bakterien - om end man ikke kan love det. I dag er der op mod 80 procent, der kommer af med den.