×
×

Opskrifter på varme retter



 

1. Gulerodssuppe med græskarkerner

Suppen har en ensartet og behagelig konsistens. Smagen vil de fleste synes om, hvilket gør suppen velegnet, også til mennesker med sarte slimhinder og påvirkede smagsløg.
 

Ingredienser til 2 portioner

•  2 mellemstore gulerødder
•  1 lille porre
•  2 spsk. olie
•  3 dl bouillon
•  75 g flødeost naturel
•  salt og peber
•  ½ dl græskarkerner
•  1 spsk. olie

Sådan gør du

1) Porre og gulerødder rengøres og skæres i mindre stykker.
2)  Grøntsagerne svitses i olie.
3) Bouillon tilsættes og suppen koger i ca. 
15 minutter.
4)  Mens suppen koger ristes græskarkernerne let i olie på en pande.
5)  Suppen blendes og hældes tilbage i 
gryden.
6)  Flødeosten tilsættes under omrøring.
7)  Suppen smages til med salt og peber

 

Tips til opskriften

Der kan serveres en skefuld creme fraiche 38 % til suppen sammen med de ristede græskarkerner.

 

NB: Hvis du fryser suppen, skal du først tilsætte flødeost efter optøning.

 

Næringsberegning pr. portion
Energi 1.900 kJ / 455 kcal
Protein 9 g

 

2. Ovnæggekage med kartoffel og tomat

En dejlig ovnæggekage, som er mild og velsmagende.

 

Ingredienser til 2 portioner

•  2 mellemstore kartofler (ca.150 g)
•  1 spsk. hvedemel
•  1 tsk. salt
•  ½ dl sødmælk
•  1 spsk. olie
•  100 g hytteost
•  3 æg
•  smør eller olie til pensling
•  tomat og purløg til pynt

 

Sådan gør du

1) Kartoflerne skrælles, skæres i mindre stykker og koges i ca. 10 minutter.
2)  Hvedemel, salt, sødmælk og olie piskes sammen.
3)  Hytteost og æg tilsættes.
4)  Et ovnfast fad eller to portionsfade pensles med fedtstof.
5)  Kartoflerne fordeles og æggemassen hældes over.
6)  Æggekagen bages i varmluftovn ved 180 grader i ca. 25 minutter.
7)  Æggekagen pyntes med tomat og purløg.

 

Tips til opskriften

En rest af kartofler eller pasta fra dagen før kan bruges som fyld i æggekagen. Grøntsager i små mængder kan også erstatte kartoflerne. Du kan også tilsætte bacon eller skinkestrimler.

 

Næringsberegning pr. portion
Energi 1.530 kJ / 365 kcal
Protein 18 g

 

3. Bøf stroganoff

En gryderet, som de fleste kan lide, og som er rigtig god med kartoffelmos

 

Ingredienser til 2 portioner

•  4 stk. champignon
•  ½ lille løg
•  2 spsk. olie
• 200 g magert oksekød i tern, fx inderfilet
•  1 spsk. hvedemel
•  ½ dl piskefløde 38 %
•  1 dl flåede tomater
•  ½ tsk. paprika
•  salt, peber og madkulør

 

Sådan gør du

1)  Champignon og løg renses og skæres i kvarte.
2)  Champignon og løg svitses i 1 spsk. olie i en gryde og sættes herefter til side.
3)  Kødet svitses i 1 spsk. olie i samme gryde.
4)  Hvedemel drysses over kødet og steges med.
5)  Grøntsagerne tilsættes sammen med piskefløde 38 %, flåede tomater og krydderier.
6)  Gryderetten koger ved svag varme i ca. 20 minutter.
7)  Smages til og tilsættes eventuelt kulør.

 

Tips til opskriften

Der kan vælges andre kødtyper, eksempelvis oksemørbrad, kalv eller lam, men afhængig af hvor mørt kødet er, kan tilberedningstiden ændres.

 

Retten er fryseegnet, og det kan derfor være en god ide at tilberede en større portion.

 

Næringsberegning pr. portion
Energi 1.790 kJ / 425 kcal
Protein 24 g


Jonna har KOL - læs hendes personlige beretning om besøg af diætisten

Opskrifterne er fra bogen Kræft og ernæring, der er skrevet af Mette Borre & Line Dam Bülow. Bogen indeholder mange, gode opskrifter, der er velegnede til dig, som er lungesyg.

Bogen er udgivet af forlaget Muusmann og sælges som e-bog hos plusbog.dk