×
×

Pas på jeres relation

Denne guide er til jer, som oplever at en lungesygdom har ændret jeres relation.

Lungesygdommen har måske påvirket jeres forhold, så roller og opgaver har ændret sig.  Der er måske ting, som I ikke længere har kræfter og overskud til. Mange praktiske opgaver kan være uoverskuelige eller ikke realistiske at tage sig af. Det kan være at den ene af jer må tage et større ansvar end I tidligere har haft.

Lungeforeningen har derfor lavet en guide med råd til, hvordan I kan passe på jeres relation og forsøge at bevare forholdet, når I har en lungesygdom tæt inde på livet.

 

  1. At tale om det
    Det kan være en hjælp for jer at dele tanker og bekymringer med hinanden. Nogle bryder sig dog ikke om at tale om deres følelser. Vi som mennesker er forskellige, og det er helt i orden at give udtryk for følelser, tanker og bekymringer på forskellige måder. Det vigtigste er, at I kan være i kontakt med hinanden om det, der betyder noget for jer, og det som fylder i jeres hverdag.
  2. Snak sammen om jeres behov og hvilke forventninger I har til hinanden
    Det er vigtigt, at I taler sammen om, hvilke behov I hver især har, og hvad I forventer af hinanden. Hvis ikke du ved, hvad den anden forventer af dig, kan det ofte føre til misforståelser. Samtidig risikerer I at bruge kræfter på noget, der ikke er vigtigt. Måske tror du, at det er vigtig for din mor eller hustru, at hjemmet er rent og pænt. Men måske er det vigtigere for hende, at der er friske blomster i haven at kigge på. Udover at lytte til hinandens forventninger, er det også vigtigt, at I tager hensyn til jeres behov og giver plads til hinanden. Måske har ene af jer behov for at gøre ting alene. Det kan være at spille dart med vennerne hver fredag eller svømme hver onsdag. Det er vigtigt, at I sørger for at der er balance i jeres forhold mellem behov og forventninger.
  3. Giv plads til følelserne
    Måske oplever I, at følelserne ganske ofte svinger mellem yderpunkterne. Mellem håb og håbløshed, glæde og tristhed, ro og uro. Mellem at have masser af energi og ingen energi og mellem erkendelse og ikke erkendelse af situationen. Det er helt normalt at pendulere mellem yderpunkterne på den måde. Det er normalt, at I begge gennemgår de samme følelser, men ofte ikke på samme tid, og det kan være svært for jer begge. Det er vigtigt, at I giver hinanden plads til at føle det, I hver især føler.
  4. Hold fri fra sygdommen sammen
    Det er vigtigt at finde et frirum fra sygdommen sammen. Om det er at gå ture sammen, en fælles hobby eller andet er ikke så vigtigt. Det kan også være at der er brug for i familien at der er nogle fælles frirum, hvor det er aftalt at der taler vi ikke om sygdom, det kan være søndagens familiemiddag. Det vigtigste er, at I finder et frirum, hvor det ikke handler om sygdommen, og hvor I kan få gode oplevelser sammen.

Vi har aldrig været dem, der sad og talte og talte i timevis. Derfor taler vi heller ikke ret meget om Torbens sygdom. Det er ikke et bevidst valg, det er bare blevet sådan. Det fungerer godt for os begge. Jeg spørger, hvis der er noget, jeg gerne vil vide, og jeg har også fået information om sygdommen hos lægen.

Kirsten, gift med Torben, der har Idiopatisk Pulmonal Fibrose