×
×

Ny finanslov: Højere tobaks-priser vil redde mange liv

Højere tobakspriser, afgifter på e-cigaretter og bedre kontrol af salg af cigaretter og nikotinprodukter til mindreårige er en del af den nye finanslovsaftale, som regeringen netop har indgået med Radikale, SF og Enhedslisten. Lungeforeningen glæder sig over tiltagene, fordi det vil betyde, at især færre børn og unge begynder at ryge. Men der skal mere til.

- Det er et skridt i den rigtige retning, da højere priser vil give tusindvis af flere gode leveår. Vi er dog kede af, at man ikke tager et større skridt nu, og vi vil derfor fortsat arbejde for, at prisen på tobak bliver højere, siger formand i Lungeforeningen, Torben Mogensen. 

I første omgang vil regeringen og forligspartierne hæve prisen på en pakke cigaretter med 15 kr. og derefter med yderligere fem kr. om to år, så en cigaretpakke i 2022 ender på 60 kr. Andre tobaksvarer kommer til at stige tilsvarende.

Lungeforeningen har sammen med Lægeforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen arbejdet for en stigning til mindst 60 kr. pr. pakke. Prisstigningen støttes af et stort flertal i befolkningen – omkring syv ud af ti danskere mener, at en pakke cigaretter skal koste 60 kr. eller mere. Og det vil nu ske.

Læs "Regeringens tobaksudspil er ikke vidtrækkende nok". 
Læs "Kom dog ind i kampen, Mette F".
Læs "Husk løfte om prishop på tobakken".
Læs "Ungdomsuddannelser skal være røgfri".

 

Hjælp til udsatte borgere

I forslaget til ny Finanslov er der afsat 10 millioner kr. årligt i perioden 2020-2023 til rygestopmedicin og målrettede tilbud om hjælp til udsatte borgere.

- Vi skal ikke glemme, at rygning er den største årsag til social ulighed i sundhed. Rygestop-aktiviteter for socialt udsatte og psykisk sårbare mennesker på væresteder viser, at man godt kan kvitte røgen og få et bedre helbred, hvis bare man får den rigtige hjælp. Der er i høj grad brug for målrettede tilbud til udsatte borgere, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Læs rapporten "Få hjælp til rygestop - rygestopaktiviteter for socialt udsatte og psykisk sårbare" om rygestopforløb 13 væresteder i Københavns Kommune. Projektet er gennemført af Lungeforeningen i samarbejde med Københavns Kommune, Røgfrit København, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region Hovedstaden, Kræftens Bekæmpelse og COWI.

 

Fakta om rygning

  • I Danmark dør 13.600 mennesker hvert år af rygning (1)
  • 17 pct. af danskere over 15 år ryger dagligt, 6 pct. lejlighedsvist (1)
  • 72 pct. ville ikke ryge, hvis de kunne leve deres liv om (1)
  • 16 pct. af de 16-24-årige danskere ryger dagligt, 13 pct. lejlighedsvist (2) 

Kilde:
(1) Danskernes rygevaner 2018, Gallup for sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Lungeforeningen og Kræftens Bekæmpelse.
(2) Den Nationale Sundhedsprofil 2017. Særkørsel af 16-24-åriges rygevaner, foretaget af Statens Institut for Folkesundhed, marts 2018.

 

Læs "Læger med ros af finanslov: De højere cigaretpriser vil redde mange liv"

Læs "Kræftens Bekæmpelse: Ny finanslov giver færre unge rygere".

Læs "Ny finanslov løfter flere af Hjerteforeningens mærkesager på tobaksområdet".