×
×

Magnus har skiftet vinteren ud med mildt klima i Portugal

Lige nu sejler 17-årige Magnus Heegaard rundt i sin laserjolle i azurblåt farvand langt fra Danmark. Han og familien har valgt at skifte vinteren i Danmark ud med sol og højere temperaturer i Portugal. Det milde klima gavner Magnus’ lunger, og giver ham mulighed for at dyrke sejlads på højt niveau.
 

Man ser det allerede, når man går op ad havegangen hos familien Heegaard i Egå. Lige til højre for døren kigger man ind i Magnus’ værelse, hvor pokaler og medaljer slås om pladsen på hylderne. Den sidst tilkomne medalje af de større blev fragtet hjem i september 2022, hvor Magnus vandt Dansk Sejlunions Ungdoms DM 2022. Her sejlede han syv sejladser af 45 minutter, før sejren var i hus. Han nægtede at give op, men kender godt prisen. Bagefter var han helt flad.
 

Stædighed og legoklodser
Magnus’ mor, Christine Heegaard, lagde efterfølgende et opslag på Facebook med foto af Magnus og linjerne "Her kommer en lille succeshistorie om en kronisk lungesyg dreng på 17 år". Og det ER en succeshistorie med ham Magnus. For det er lidt af en gåde, hvordan han med sine dårlige lunger fortsætter med at sejle på højt niveau på lige fod med konkurrenter, der ikke har en lungesygdom. En af forklaringerne er helt sikkert hans stædighed:

"Jeg er meget stædig. Jeg vil gerne det samme som de andre, og derfor presser jeg mig selv. Nogen gange indtil jeg får det dårligt … men jeg synes alligevel, at jeg er god til at kende mine grænser", siger Magnus Heegaard.

Hans mor genkender 100 procent den stædighed, som åbenbart bor i Magnus’ DNA:

"Da han var fire år var vi i Østrig, og havde planlagt en tur i bjergene. Vi var forberedt på at bære Magnus, men det ville han ikke. Han gik selv hele vejen op", fortæller hun.

Også undervejs i Magnus’ skolegang har andre været nødt til at sætte en stopper for ham. Vibeke, pædagogen, der har støttet ham hele vejen op til 9. klasse, har for eksempel hentet ham ud af fodboldkampe, fordi han var blå om læberne. Magnus husker selv, at hun mange gange måtte tage legoklodserne frem og illustrere, hvordan han skulle økonomisere med energien:

"Det var noget med, at jeg havde så og så mange klodser – eller energi – til rådighed. Og så flyttede vi rundt på klodserne, så jeg tydeligt kunne se, at der forsvandt energi, når jeg for eksempel drønede rundt efter en fodbold", forklarer Magnus med et skævt smil.
 

3.200 km i coronabilen
Familien Heegaards hjem ser ikke helt normalt ud denne formiddag, hvor Lungenyt er på besøg. Sejlads fylder næsten alt i familiens liv, fordi både Magnus og hans søster, Josephine Heegaard, sejler på landsholdsniveau. Normalt hænger der våddragter og andet sejlgrej til tørre i det lille rækkehus. Men lige nu ligger der også en mast i gangen, som man skal trippe udenom. Og et sejl. Alt sammen en del af det udstyr, som er ved at blive pakket ned, inden turen går til Portugal. Familien har nemlig besluttet at skippe den mørke og våde vinter til fordel for mildere vinde og mere sol i Vilamoura ved Algarvekysten, hvor Magnus formentlig vil trives bedre, og kunne dyrke sejladsen 100 procent. Endda sammen med det danske sejlerlandshold, som også holder til i Vilamoura om vinteren.

Beslutningen om at forlade Danmark blev også truffet på baggrund af et par særdeles trælse corona-år, som vi næsten ikke engang orker at tale om under interviewet. Men det kommer næppe som en overraskelse, at Magnus var meget bange for at blive smittet, og derfor var isoleret det meste af tiden.

"Det var træls og mørkt. Så nu prøver vi noget helt andet, og ser, om vi ikke kan få en bedre vintersæson sydpå. For vi ved, at Magnus har det bedre, når han sejler herhjemme om sommeren", forklarer Christine Heegaard.

I første omgang er det Magnus og hans far, som kører de 3.200 km mod syd i familiens folkevogns-camper. På en trailer bagpå følger Magnus’ laserjolle, en gummibåd, som følger ham under konkurrencesejlads, en el-cykel, et el-løbehjul plus en hel del andet udstyr.

Camperen blev købt under corona-nedlukningen, og ved at bo i den, kunne Magnus både deltage i konkurrencesejlads og slippe for at bo på hotel og derved risikere at blive smittet: "Camperen, som vi kalder "Coronabilen", var en genial løsning, så vi kunne passe på os selv i coronatiden, men alligevel komme ud af huset. Siden har vi kørt til f.eks. Norge og Italien, og i sommer til Grækenland for at sejle EM. Bilen løser mange ting for os, og derfor skal den selvfølgelig også med til Portugal", siger Christine Heegaard.

Familien har lejet en lille bungalow i Vilamoura, og både Christine og Josephine Heegaard, som går i 3.g, skal pendle frem og tilbage, mens Jesper Heegaard kan arbejde ’hjemmefra’ fra Portugal.
 

JHS_016160_04-11-2022 copy_0.jpg

Magnus er allermest stolt af, at han har vundet Aarhus-mesterskaberne fire gange. Det er han nemlig den eneste, som har præsteret indtil videre. Mesterskaberne plejer at være springbræt til noget stort, som det f.eks. har været for Martin Kirketerp, der har vundet VM Guld. 

Udfordret af OL-guldvinderen
Lige nu går Magnus ikke i skole, men bruger sin tid og kræfterne på sejlads og træning, som også foregår i det lille rækkehus. Stuen er fuld af træningsredskaber, og her arbejder Magnus på at opbygge og styrke sine muskler, ligesom han også arbejder målrettet på at komme op i vægt:

"Da jeg sejlede optimistjolle, gjaldt det om at være let. Men laserjollen, som er en olympisk klasse, og den klasse, jeg har sejlet siden 2020, kræver både mere fysik og vægt. Så alt, hvad jeg gør lige nu, gør jeg med fokus på min sejlads", forklarer Magnus, som for eksempel spiser ekstra aftensmad, og indtil videre har spist sig op over de 70 kg. Han har endnu ikke lagt planer for, hvad han vil opnå med vintersejladsen i Portugal - ud over at nyde at være på vandet. Men mulighederne for at blive udfordret er der. Han skal nemlig bl.a. træne med verdensmesteren og OL-guldvinderen Anne-Marie Rindom, som har inviteret ham med til sin træning:

"Og det passer jo meget godt med, at jeg skal arbejde på at komme op i en højere klasse", lyder det beskedent fra Magnus, som medgiver, at han måske nok har været tvunget af omstændighederne - en lungekapacitet på omkring 20 procent - til at udvikle sine strategiske evner:

"Uden at sige noget om mine konkurrenter, så er det nok rigtigt, at det for mig gælder om at være smartere end dem, når jeg sejler konkurrence, fordi jeg er udfordret på fysikken. Jeg er OK god til at træffe de rigtige beslutninger", forklarer Magnus. Og det har han nok ret i, i hvert fald hvis man skal dømme efter de mange medaljer, han har hentet hjem.


Cyklen kører med sydpå
På grund af de dårlige lunger har Magnus Heegaard ikke cyklet ret meget. Men det ændrede sig for halvandet år siden: Josephine fik en elcykel, og den sprang Magnus på. "Nu kan jeg være ude blandt andre, men lidt på afstand. Det er rigtig lækkert at cykle, og jeg tror, at jeg har kørt på alle veje i Aarhus. Jeg får set en masse, samtidig med at jeg træner på cyklen ved f.eks. at deaktivere elsystemet når jeg kører ud, og trille hjem med el. Hvis jeg farer vild, finder jeg bare en kystlinje, og navigerer derfra", forklarer Magnus. El-cyklen har også løftet bekymringer væk fra forældrenes skuldre:

"Nu behøver vi ikke at være bekymrede, når Magnus er ude på egen hånd. Vi ved, at han bare kan sætte fuld power på cyklen, og komme hjem hurtigt", forklarer Christine Heegaard.

Cyklen skal selvfølgelig også med til Portugal, når caravan'en kører afsted. Men måske får Josephine sin el-cykel tilbage i nær fremtid, for Magnus kunne godt tænke sig at skifte den ud med en el-racercykel. Flere af de sejlsportsfolk, han kender, træner nemlig ben på sådan en el-racer, og det kunne han også godt tænke sig. Men sådan en cykel er dyr, påpeger Christine Heegaard. Så den diskussion kommer Magnus og hans mor nok til at fortsætte lidt endnu.

 

En vej frem, selv om man er lungesyg
Christine Heegaard indledte sit Facebook-opslag i september med ordene "Her kommer en lille succeshistorie om en kronisk lungesyg dreng på 17 år". Både hun og Magnus benytter nemlig gerne enhver lejlighed til at fortælle Magnus’ historie:

"Det kræver meget af Magnus, og af os som familie. Også økonomisk. Men vi vil gerne fortælle den gode historie om, at det kan lykkes at leve et aktivt liv med høj livskvalitet, på trods af et alvorligt handicap. Med vores historie kan vi vise, at sejlsport er en rigtig god sport for børn og unge med lungesygdom. Man får masser af frisk luft, sporten kræver ikke max puls, der er minimal risiko for smitte, og samtidig bliver motorik og hjerne sat på prøve. Vi kan vise andre familier med lungesyge børn, at der kan være en vej frem, selv om man er lungesyg", siger Christine Heegaard.

Magnus Heegaard og familie_1_0.jpg

Familien Heegaard på vej til Portugal.

Kategori: 
Udgivelsestidspunkt: 
Tirsdag, april 11, 2023