5 gode råd til et bedre sex- og samliv | Lungeforeningen
×
×

5 gode råd til et bedre sex- og samliv


Printer-friendly version
5 gode råd til et bedre sex- og samliv

Måske bliver åndenøden for voldsom, hosten blusser op eller slimen generer mere, end den plejer.

Der kan være mange grunde til, at du kan få problemer med sexlivet, når du lever med en lungesygdom. Det er helt normalt, og det kan have både fysiske og psykiske årsager.

Det, der er vigtigt for dig, er, at du taler om det og forsøger at finde ud af, hvad grunden er så, så du også kan få hjælp til en løsning.

Her på siden finder du gode råd fra sygeplejerske og rådgiver i Lungeforeningen, Louise Gorell Mackenhauer, og overlæge og lungespecialist på Frederikssund Sygehus, Martin Døssing, som begge har hjulpet mange lungepatienter med sex- og samlivet.

 

 1. Tal om det og bryd tabuet
  Lungeforeningens rådgiver, sygeplejerske Louise Gorell Mackenhauer, arbejder til dagligt med mennesker med kroniske lungesygdomme, hvor sex også er et væsentligt omdrejningspunkt. Hendes erfaringer er, at kroniske syge menneskers seksualitet stadig er et tabu, men at der er god grund til at tale om det, da undersøgelser viser, at du tackler din kroniske sygdom bedre, og oplever mere livskvalitet, når dit intime liv fungerer godt.
  Louises vigtigste råd er, at du ikke skal vente på, at andre spørger ind til emnet, heller ikke sundhedsfaglige kontaktpersoner. Hvis du oplever problemer eller usikkerhed af nogen art, skal du spørge, opfordrer Louise.
  Martin Døssing, overlæge og lungespecialist på Frederikssund Sygehus, har også mødt mange lungepatienter i sin tid, og hans erfaring er, at langt de fleste gerne vil tale om de problemer, sygdommen giver deres privatliv – herunder også sexlivet. For mange af dem vælder det op med følelser og glemte behov. Så tal om det.
   
 2. Lav jeres egne aftaler om sex
  Har du problemer med vejrtrækningen, kan det være, at det kan virke ubehageligt for dig at kysse eller du oplever ubehag ved din krop og ikke har meget overskud til at være noget for din partner.
  Særligt hvis du er mand, kan det give præstationsproblemer, fordi du måske føler, at det er dig, der skal tage initiativet til sex. Lange tungekys er forbundet med intimitet, men det kan give kvælningsfornemmelser, hvis du i forvejen har svært ved at få vejret. Så må man undgå den slags kys og kysse på en anden måde eller, gøre noget andet i stedet, foreslår Martin Døssing. Budskabet er, at hvis den ene part er alvorligt lungesyg, så kan det blive nødvendigt at skabe en helt ny og fælles dagsorden. Simpelthen lave sine egne aftaler om sex og samvær.
   
 3. Ha’ sex når du har mest energi
  Måske har du det også lige som de fleste, der lever med en lungesygdom. Nemlig at du har mest energi midt på dagen. Og måske kan det derfor give mening for dig med sex midt på dagen og måske inden frokosten. Både at spise og fordøje kræfter nemlig ekstra kræfter, når vejrtrækningen driller. Det kan også være nødvendigt for dig at tage tage et sug af bronkieudvidende medicin inden sex, siger Martin Døssing.
   
 4. Gi' medicinen et tjek
  En del medicin, som bruges i behandlingen af lungesygdomme, kan have bivirkninger, som forhindrer rejsning hos manden – lægemidler som binyrebarkhormon, blodtrykssænkende midler og piller mod depression.
  Det kan derfor være en rigtig god idé at tage en snak med lægen og give medicinen et tjek og evt. udskifte til et andet præparat med færre bivirkninger. Lægen kan også henvise til hjælpemidler, der kan løse de fysiske problemer. Oplever du problemer med åndenød, kan du ½ til 1 time før samleje tage medicin, der udvider luftvejene - det kan både forbedre din fysiske præstation og øge trygheden.
   
 5. Sex uden samleje
  Det kan virke uromantisk at aftale på forhånd, hvornår og hvordan man skal have sex, men hvis både du og din partner er indstillet på det, så kan det lade sig gøre.
  Og uanset om det er samleje eller bare en anden form for sex eller nærhed, så er det afgørende for at bevare livskvaliteten. Det behøver nemlig ikke være decideret sex eller samleje.
  Martin Døssing råder ligefrem sine patienter fra at have samleje – i første omgang. I begyndelsen handler det om at få etableret en kontakt mellem parterne. At få dem til at tale åbent om de her ting. Når de ikke må have samleje, så giver det særligt manden frihed til at nærme sig sin partner uden at føle sig presset. Nogle gange kommer de så tilbage og fortæller, at de har overtrådt mit forbud, inden jeg har givet dem lov, og det er selvfølgelig helt ok. Så har de jo fundet ud af det selv, siger han.
  Martin Døssings erfaring er heldigvis, at langt de fleste kan genoptage sexlivet i en eller anden form, og det øger livskvaliteten. For begge parter i forholdet. Men åbenhed er en forudsætning for at kunne løse problemet. Derfor skal du bryde tabuet.

Se samlejestillinger, der er velegnet til dig, der har problemer med lungerne.

Kategori: