×
×

Sådan undgår du mundtørhed



Spytproduktion i mundhulen er meget vigtig for dit helbred og sundheden i både tænder, lunger og fordøjelse. 

Hvis din medicin giver mundtørhed, kan du heldigvis gøre meget for få dit spyt tilbage.

Mundtørhed er en meget hyppig bivirkning af den medicin, som hjælper mennesker med lungesygdom til en bedre hverdag.

Men mundtørhed er ikke bare en irritation, som medicinbrugere skal vænne sig til. Nedsat produktion af spyt kan faktisk øge risikoen for en række helbredsproblemer.

Spyttet hjælper med at tygge og smage maden. Smagsstofferne udløser yderligere en portion mundvand, som gør det nemmere at tygge maden til en konsistens, som udløser den rette synke-refleks og gør maden nemmere at fordøje, forklarer Anne-Marie Lynge Pedersen.

Hun er tandlæge, Ph.d. og institutleder på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet og har i en årrække forsket i den betydning, spytproduktionen har for vores generelle helbred.

Den medicin, som hjælper lungepatienter, nedsætter deres spytproduktion, og samtidig har de en besværet vejrtrækning, som også forstyrrer tyggefunktionen, siger Anne Marie Lynge Pedersen.


Tyggegummi og drikkedunk

Mundtørheden gør det altså sværere at spise. Det manglende spyt giver også øget risiko for huller i tænderne, syreskader, tandkødsbetændelse, sår i slimhinderne (som kan give infektioner) og svamp.

Anne Marie Lynge Pedersens vigtigste råd er, at man selv hjælper spytproduktionen i gang. Den kan nemlig godt kickstartes, selvom man tager medicin, og hun har et par fif, som du let kan komme i gang med.

Du kan stimulere spytproduktionen med sukkerfrit tyggegummi. Det er smart at tygge lidt, før du går i gang med et måltid.  Der findes også specielle sugetabletter til det formål – men undgå produkter som indeholder sukker eller syre. Og sørg for at holde mundens slimhinder fugtige. Hav en drikkedunk klar, så du kan gå og sippe lidt vand hele dagen – bare lidt ad gangen. Det kan også være te eller kaffe, men ikke over 5 kopper om dagen, for så begynder det at blive vanddrivende, siger tandforskeren.

Mange har også gavn af en mundspray – ”kunstigt spyt” – både om dagen og før man skal sove, ligesom det er behageligt at holde sine læber fugtige – gerne med hvid vaseline.

Du kan spørge din læge eller apoteket til råds om, hvilke produkter du kan have gavn af.


Små stykker og rigelig smørelse

Mundtørhed øger risikoen for, at du får maden galt i halsen. Det kan øge risiko for lungebetændelse.

Det er vigtigt at skære alt sin mad i små stykker. Det gælder altså både kød og blødt brød som fx hvidt franskbrød. Og sørg for at få masser af sovs, som også letter tygningen. Eller lav kartoffelmos. Det er vigtigt, at kunne synke maden ordentligt.

Her kan du læse om fem gode råd til god mundhygiejne