×
×

Gode råd til at rejse med lungesygdom



Kan jeg rejse, når jeg er lungesyg? Er der nogle rejsemål, der er bedre for mig end andre? Kan jeg have ilt med på rejsen?

Der kan være mange spørgsmål, der melder sig, når du overvejer at rejse som lungesyg.

Her på siden har vi samlet en række gode råd og tips til dig, der overvejer at rejse med lungesygdom.

Det er altid en god idé at tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledninger, inden du skal rejse.

Rigtig god tur.

 

Start med at overveje 3 ting

Uanset hvilken lungesygdom du har, er der 3 ting, du bør overveje, inden du rejser:

  1. Rejsemålet
  2. Hvordan du rejser, og om du rejser med ilt
  3. Forsikring og evt. bindende forhåndstilsagn fra SOS International

 

1. Hvor rejser du hen?

Tænk over, hvordan vejret påvirker dig og dine lunger

Har du det bedst, når det er varmt? Eller har du det bedst, når det er koldt?

Mange oplever fx en forbedring af deres lungesygdom, når de holder ferie et lunere sted og i et tørt klima.

Er der meget luftforurening, der hvor du rejser til, kan det gå ud over din vejrtrækning. Mange storbyer især uden for Europa er fx ofte meget mere forurenede end danske byer.

Hvis du gerne vil rejse, kan det være en god idé at overveje, hvordan klimaet er. Er der fx nogle tidspunkter på året, hvor klimaet er bedre for dig.

Det kan også være en god idé at tænke på, hvordan du vil komme omkring på rejsemålet. Hvordan er terrænet? Hvordan kan du komme omkring i byen? Hvordan er hotellet indrettet?

 

2. Skal du flyve, køre eller måske noget hele tredje?

Har du en lungesygdom er det en god ide at tænke over, hvordan du rejser.

De fleste kan holde ud at køre en længere tur i bil eller tog.

En flyvetur kan for nogle mennesker med nedsat lungefunktion give problemer med oplevelsen af ikke at kunne få vejret. 

Trykket i flykabinen er lavere end ved jordoverfladen og svarer til ca. 2400 meters højde. Det betyder, at iltindholdet er på 15 procent. Til sammenligning er iltinholdet på 21 procent ved jordoverfladen.

Det lavere ilttryk i flykabinen kan betyde, at du kan opleve problemer.

Er din lungefunktion nedsat, og har du tendens til lavt iltindhold i blodet, kan du opleve, at du klarer dig fint i dagligdagen, men på grund af det lavere iltindhold i flykabinen kan du opleve problemer under en flyvetur.

Er du normalt ikke iltbruger men ved, at dit iltindhold i blodet ligger lavet, skal du tale med din læge om, hvorvidt det vil være hensigtsmæssigt at få ilttilskud under en flyrejse. Det vil altid være en lægeordination.

Hvis din læge vurderer du skal have ilttilskud, skal du kontakte flyselskabet og høre om deres muligheder og procedure for ilt. Det er vigtigt, at du gøre dette i god tid og minimum 3-4 uger forinden afrejse. Vær opmærksom på prisen, da det vil være en udgift, du selv skal stå for, hvis du ikke i forvejen er iltbruger.

Er du allerede iltbruger, skal du kontakte din iltleverandør og høre om deres muligheder for, at du kan låne noget transportabelt udstyr.

Lige som du skal forhøre dig hos flyselskabet om deres regler omkring medbragt ilt, inden du booker rejsen. De fleste flyselskaber tillader, at du medbringer transportabelt iltudstyr.

Derudover skal du undersøge mulighederne for at få leveret ilt på destinationen.

Husk også at tænke på tiden i transit.

Vær opmærksom på de gode muligheder for handicaphjælp, som mange lufthavne har.

Det kan eksempelvis være muligheden for at blive kørt direkte fra tjek-in til gate. Dette skal også bestilles på forhånd.

Husk at have medicin med i håndbagagen.

 

Medical information form

Nogle flyselskaber beder om, at du udfylder en formular hvad du fejler, hvorfor du har ilt osv. Formularen hedder "Medical information form", og den skal udfyldes af din læge.

Her på siden finder du flere gode råd til at rejse med ilt

 

3. Forsikring og evt. bindende forhåndstilsagn fra SOS International

I 2014 blev det blå sygesikringskort obligatorisk for EU-borgere ved udlandsrejser. Du skal både medbringe det blå sygesikrinngskort og det gule sygesikringskort, når du rejser. 

Du bestiller det blå sygesikringskort her på borger.dk


Tjek hvordan du er forsikret
Inden du bestiller din rejse, er det vigtigt, at du undersøger, hvordan du forsikringsmæssigt er dækket. Har du en kronisk lungesygdom, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at der gælder særlige forsikringsmæssige regler.

Der er to slags forsikringer, du skal have i orden inden afrejse:

  1. Afbestillingsforsikringen: dækker, hvis du bliver syg FØR afrejsen
  2. Rejseforsikringen: dækker, hvis du bliver syg PÅ rejsen


VIGTIGT: Bindende forhåndstilsagn er nødvendig ved hospitalsindlæggelse, udredning eller ændret medicinering inde for tre måneder før bestilling/afrejse
Nogle rejseforsikringer dækker ikke, hvis du bl.a. har været hospitalsindlagt, er henvist til udredning eller har fået ændret din medicinering på grund af din kroniske sygdom inden for tre måneder før bestilling/afrejse. Det gælder også afbestilling af en rejse.

Det er derfor nødvendigt, at du får et bindende forhåndstilsagn fra SOS International, før du bestiller din rejse, hvis du har været hospitalsindlagt, er henvist til udredning eller har fået ændret din medicinering på grund af din kroniske sygdom inden for tre måneder før bestilling/afrejse. Udover det bindende forhåndstilsagn fra SOS International, er det også altid nødvendigt med en rejseforsikring.  

Hvis ikke du får et bindende forhåndstilsagn, anbefales det ikke at tage af sted, da du kommer til at betale alle udgifter selv såsom medicin, hospital, læge, hjemtransport, hvis du blive behandlet eller indlagt på grund af din kroniske sygdom på din ferie.

Tal altid med din læge om det inden din rejse.


Solsikkesnoren i Københavns Lufthavn er måske en hjælp for dig
I Københavns Lufthavn har du mulighed for at bære "solsikkesnoren". Snoren signalerer til lufthavnspersonalet, at du kan have behov for ekstra hensyn, tid eller tålmodighed. Du kan hente solsikkesnoren i Informationen i Terminal 3. Den udleveres også fra de fleste check-in skranker.

Læs mere om Solsikkesnoren her.


Lungeforeningen anbefaler, at du:

  • Sikrer dig, at det er helbredsmæssigt forsvarligt at rejse
  • Planlægger rejsen i god tid, gerne 3 mdr. før.
  • Sikrer dig, at du kan blive forsikret. Husk, at du bl.a. ikke må have været indlagt 3 måneder før bestilling af rejsen/afrejsen, ligesom der kan være udfordringer, hvis der bliver ændret i din medicin eller henvist til yderligere udredning. Det er derfor nødvendigt, at du får et bindende forhåndstilsagn fra SOS International, før du bestiller din rejse, hvis du har været hospitalsindlagt, er henvist til udredning eller har fået ændret din medicinering på grund af din kroniske sygdom inden for tre måneder før bestilling/afrejse. Udover det bindende forhåndstilsagn fra SOS International, er det også altid nødvendigt med en rejseforsikring.  
  • Taler med din egen læge eller dit sygehus, om proceduren ved at rejse med ilt.
  • Taler med flyselskabet, som du skal flyve med, om iltbrug under flyrejsen. De fleste flyselskaber tillader, at du medbringer dit eget iltudstyr på flyrejsen.
  • Har du brug for at få leveret ilt på rejsemålet, skal du tale med din iltleverandør, om de leverer i det område, hvor du skal på ferie. 
  • Husker dit medicinkort/-pas fra egen læge eller lungelæge.
  • Husker det blå og det gule sygesikringsbevis
  • Husker at tegne både afbestillings- og rejseforsikring
  • Eventuelt aftaler med din egen læge at få en antibiotika-/prednisolonkur med som ekstra sikkerhed.
  • Altid husker at medbringer din medicin i håndbagagen

Fandt du alt, hvad du skulle bruge?

Hvis ikke, er du velkommen til at kontakte Lungeforeningens rådgivere, som sidder klar til at hjælpe dig.

Sundhedsfaglig redaktør: 
Marie Lavesen, sygeplejerske og rådgiver i Lungeforeningen og Susanne Kitaj, socialrådgiver og rådgiver i Lungeforeningen
Sidst opdateret: 
25-02-2020